Chcete do svého jídelníčku zařadit červenou řepu, ale nevíte, kde začít? Vyzkoušejte tento lahodný recept na šťávu z řepy připravenou v mixéru – není potřeba žádný odšťavňovač! Červená řepa je plná antioxidantů a dalších živin prospěšných pro vás.
Od té doby, co jsem to udělal zázvor a zázvorová šťáva před pár týdny jsem si skoro každý víkend vymýšlel sklenici čerstvého vylisovaného džusu. Tento recept na mixér z řepné šťávy je dalším mým oblíbeným, protože chutná téměř jako zázvorová limonáda. Je tak osvěžující podávaný s několika kostkami ledu. Milujte popíjení této šťávy s takovou slanou snídaní veganský brokolicový cheddar quiche.
Proč si tento recept zamilujete
- A lahodný džus která má díky citronu a zázvoru tu správnou rovnováhu sladké a pikantní.
- Citron a zázvor se k nim dobře hodí zemité chutě z červené řepy.
- Jednoduché na výrobu v mixéru nebo odšťavňovači. Výroba džusu doma je mnohem levnější než to koupit!

Ingredience, které budete potřebovat
- Řepa: použijte syrovou řepu, která byla dobře vydrhnuta, nakrájena a oloupána. Můžete použít jakoukoli barvu řepy, kterou chcete: červenou, růžovou nebo žlutou. Na fotkách pro tento příspěvek jsem použil červenou řepu jako šťávu, protože se mi opravdu líbí zářivá červená barva. Pokud však použijete jinou barvu řepy, budete mít šťávu světlejší barvy.
- Mrkve: mrkev dodává této šťávě trochu sladkosti. Obvykle používám 2 středně oloupané mrkve.
- Jablko: přidává nějakou sladkost, aby vyvážila ostatní chutě v tomto receptu na šťávu. Pokud chcete snížit obsah cukru, nahraďte jablko 6palcovým kouskem okurky.
- Citrón: kyselost v citronu rozzáří zemitou chuť řepy.
- Zrzavý: Prostě miluji punč chuti, který zázvor dodává každému receptu na domácí šťávu. Díky tomu chutná tento recept na šťávu trochu jako zázvorová limonáda.
- Voda: aby se ingredience v mixéru dobře rozmixovaly, možná budete chtít přidat trochu vody. Pokud máte odšťavňovač, můžete vodu vynechat.
Výhody řepného džusu pro zdraví
Jaké jsou zdravotní přínosy červené řepy? Zde je rekapitulace některých potenciálních zdravotních přínosů začlenění červené řepy do vašeho jídelníčku.
- Řepa je obzvláště bohatá na folát který hraje klíčovou roli v růstu a vývoji.
- Stejně jako většina ovoce a zeleniny má i řepa vysoký obsah antioxidanty. Zejména řepa prokazatelně podporuje přirozené detoxikační procesy v játrech.
- Červená řepa obsahuje pigmenty tzv betaliny které mají protizánětlivé vlastnosti; chronický zánět může vést k onemocněním, jako je cukrovka 2. typu, srdeční onemocnění a rakovina.
- Řepa může pomáhají snižovat krevní tlak protože jsou přirozeným zdrojem dusičnany (ty dobré!). Dusičnany ve stravě mohou způsobit uvolnění krevních cév, což následně snižuje krevní tlak. Účinky červené řepy na krevní tlak jsou však pouze dočasné, takže byste ji museli konzumovat pravidelně, abyste viděli dlouhodobé přínosy pro zdraví.
- Pití řepné šťávy může podporovat lepší sportovní výkon protože oxid dusnatý v řepě zlepšuje kardiovaskulární výkon prostřednictvím zvýšeného průtoku krve a silnější svalové kontrakce. V těchto studiích sportovci pili kdekoli od 6 uncí do 16 uncí řepné šťávy pro zlepšení výkonu.

Další zdravotní přínosy tohoto receptu
- Mrkev je výborným zdrojem Vitamín A. Tento vitamín není důležitý pouze pro zdraví očí, ale hraje velkou roli při podpoře vašeho imunitního systému tím, že udržuje endoteliální buňky, které vystýlají vnitřní povrchy našeho těla, a také produkci bílých krvinek.
- Jablka jsou dobrým zdrojem vitamín C a draslík. Draslík je spojován se zdravím srdce, protože lidé s dietou s vyšším obsahem draslíku mají často lepší kontrolu krevního tlaku. Kromě toho mají jablka vysoký obsah určitých antioxidantů, jako jsou kvercetin.
- Citrony jsou skvělým zdrojem vitamín C který je důležitý pro zdravou pokožku, protože podporuje tvorbu kolagenu, strukturální složky kůže, chrupavek a dalších.
- Zázvor je silnou antioxidační potravinou díky bioaktivním sloučeninám tzv gingeroly. Antioxidanty jsou důležité, protože nadměrný oxidační stres v těle může časem vést k chronickým onemocněním.
Jak vyrobit řepnou šťávu v mixéru


KROK 1: Přidejte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte dohladka.
KROK 2: Nasaďte a jemné sítko přes vršek odměrky nebo misky. Vyložte tenkou tkaninou nebo sáčkem z ořechového mléka.



KROK 3: Nalijte pyré z řepné směsi na gázu. Z rozmixované řepy vytlačte stěrkou šťávu. Shromážděte konce tenká a otočte, aby se uzavřel a vymačkejte zbytek šťávy.
KROK 4: Podávejte na ledu NEBO přidejte střik perlivé vody pro zábavnou šumivou atmosféru.
Často kladené otázky
Ani náhodou! Před odšťavňováním není třeba řepu uvařit. Syrová řepa chutná lépe, když je vyrobena z čerstvé šťávy. Před přidáním do mixéru nebo odšťavňovače stačí řepu umýt, oloupat a nakrájet.
Domácí řepná šťáva vydrží až 3 dny v chladničce skladovaná ve sklenici s těsně přiléhajícím víčkem.
Červená řepa má vyšší obsah oxalátů než jiné potraviny, takže každý, kdo má v minulosti ledvinové kameny, se možná bude muset vyhnout šťávě z řepy.
Další zdravé recepty, které si zamilujete

Šťáva z řepy, mrkve a máty
Tato osvěžující šťáva z řepy, mrkve a máty je skvělým zdrojem živin, které podporují zdravou pokožku, imunitní funkce a zabraňují zánětům.
Zabraňte ztmavnutí obrazovky
Ingredience
- 2 malá řepa, oloupaná oloupané
- 2 mrkev, oloupaná oloupané
- 1 jablko, jádřinec
- 1/2 citron, kůže odstraněna
- 1/2 palec kousek čerstvého kořene zázvoru
- 1 pohár studená voda
Instrukce
-
Smíchejte všechny ingredience v mixéru a rozmixujte dohladka. Obsah nalijte do ořechového sáčku nebo jemného síta, které je vyložené sýrovou utěrkou. Seberte čtyři rohy utěrky, stočte a vymačkejte šťávu z pyré. Ihned podávejte.
-
Pomocí špachtle vytlačte šťávu z dužiny. Seberte čtyři rohy utěrky, stočte a vymačkejte z pyré zbytek šťávy. Ihned podávejte.
Poznámky
- Recept dělá 16 uncí šťávy (dvě 8 oz porce šťávy).
- Pokud máte odšťavňovač, můžete vodu vynechat. Voda se přidává pro metodu mixéru, aby se napomohlo efektivnějšímu mixování.
- Případné zbytky uchovávejte ve sklenici v lednici po dobu až 2 dnů.
Výživa
Porce: 1sklenka | Kalorie: 117kcal | Sacharidy: 29G | Protein: 2G | Tlustý: 1G | Nasycený tuk: 1G | Polynenasycené tuky: 1G | Mononenasycený tuk: 1G | Sodík: 108mg | Draslík: 608mg | Vlákno: 7G | Cukr: 19G | Vitamín A: 10358IU | Vitamín C: 27mg | Vápník: 51mg | Žehlička: 1mg
Interakce se čtenáři
More Stories
Rheumatoid Arthritis and the Foot
Arthritis – Get Rid of That Pain
Arthritis and Joint Pain: Causes, Symptoms, Home Remedies